Höjdsjuka

  2012-08-06 / 21:42:43 / Allmänt /
Att vistas på hög höjd innebär såklart många risker, bland annat att drabbas av höjdsjuka.

Vem som drabbas går inte att förutse, och har ingeting med fysik eller hälsa att göra. Risken är dock större om man tidigare drabbats. Enda sättet att förebygga höjdsjuka är att långsamt ta sig mot högre höjder. På 2 500-3000 meters höjd bör man vila och spendera längre tid innan man därefter forstätter stigningen uppåt.  På höjder över 3 000 meter bör man inte sova på en höjd som är mer än 300 meter högre än den man sov på föregående natt. Det är självklart viktigt att klä sig rätt för att inte bli blöt eller nedkyld.



Höjdsjuka (Acute Mountain Sicknes, AMS) av den den lindrigaste graden, innebär vanliga symptom som huvudvärk, sömnlöshet, aptitlöshet, illamående och trötthet. Detta är ganska vanligt och utvecklas oftast inom de två första dygnen, och varar sällan mer än ett par dagar. Oftast hjälper en huvudvärkstablett i kombination med vila.

Risken för allvarligare höjdsjuka är större på högre höjder som 4000-5000 meter. Här kan man drabbas av lung- (high altitude pulmonary edema, HAPE) samt hjärnödem (high altitude cerebral edema, HACE). Detta innebär en ökad mängd vävnadsvätska i lungorna respektive hjärnan. Dessa båda former av höjdsjuka kan vara livshotande, och leda till döden. Förutom symptom för lindrig höjdsjuka, innebär lungödem (HAPE) också andningssvårigheter, rosslighet samt svår hosta med slem, vitt skum och eventuellt blod. Övriga symtom vid hjärnödem (HACE) är huvudvärk, nackstyvhet, kräkningar, koordinationssvårigheter, förvirring och eventuellt medvetslöshet.



Vid minsta aning om HAPE bör man omedlebart söka sig till minst 500 meters lägre höjd. Om möjligt även använda syrgas och självklart ta hjälp av läkare!

Vid misstankar om HACE, krävs omedelbar nedstigning till minst 3 000 meters höjd, helst till under 1500 meters höjd. Även här tillföra syrgas om möjligt. Viktigt att hålla värmen och drick ordentligt med vätska. Bär den drabbade ner till lägre höjd och kontakta omedelbart läkare!

Ja, det finns alltså risk att bli riktigt dålig på väg mot toppen. Det är ingen som vet hur man reagerar på den höga höden och det låga lufttrycket i kombination med den låga temperaturen.



Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

design av: joannalicious