Dag 4, 11 oktober.

  2012-10-31 / 23:10:49 / Allmänt / 0 KOMMENTARER
Hagel, snö, regn, dimma... Ja idag har vädret visat alla sina sidor.
 
 
Imorse när jag vaknade hade det snöat. Inte i vårt läger, men på berget. Kilimanjaro var täckt i ett vitt snötäcke. En fantastiskt vacker syn att mötas av, med solen på uppgång precis bakom. Namnet Kilimanjaro betyder "Shining hill", och först nu förstår jag varför. Snön och solen fick verkligen berget att stråla och ge ett magiskt sken. Vackert.
 
 
 
Vi lämnade vårt camp 08.30 för att bege oss mot Barranco, med en omväg förbi Lava Tower för aklimatisering. Dagen började med strålande sol, men ju högre vi kom, ju närmre kom dimman. Solen slukades snart av molnen och det blev snabbt kallt. Efter ca tre timmars vandring kom det väntade regnet. Det började med lätt hagel, övergick i snö och fortsatte därefter med intensivt regn och mycket tät dimma.
 
 
Blöta och kalla kom nådde vi Lava Tower, 4 630 möh, för lunch. Jag kände inte alls av höjdskillnaden eller några symptom för höjdsjuka som vi blivit förvarnade om. Vi stannade på höjden omkring en halvtimme för aklimatsiering.
 
 
Regnet fortsatte, men lät inte hindra oss. Vi lämnade Lava Tower för att bege oss neråt. Det var en brant, stenig, blöt och hal väg ner. Vi fick känna på påfrestningen att gå neråt i forsande vatten, tjock lera, stenar, dimma och regn. Framförallt en påfrestning psykiskt. Vi gjorde vårt bästa och sicksackade oss fram mellan stenblock och strömmar av regnvatten i tät dimma. Fortsatte för en stund uppåt, men gick snart neråt igen. I över två timmar vandrade vi neråt. Bara tanken av att man går neråt får en omotiverad. Särskilt under dessa kaotiska väderförhållanden. Vi ska ju bestiga ett berg, inte gå neråt!
 
 
Det var en tuff väg till Barranco och vi såg inte längre än tio meter framför oss. Sista biten hade det slutat regna, men dimman var fortfarande tjock. Klimatet hade förändrats från slät mark och lavasten till ett bergigt kuperat grönt klimat med riklig växtlighet. Här växte höga palmliknande växter kallade Senecias. Höga, vackra och ståtliga blommor som kan bli upp till 300 år gamla. Det kändes som att vandra omkring i en scen ur Jurassic Park.
 
 
Efter ca sex timmar var vi äntligen framme i Barranco Camp, 14.45. Vi skrev in oss i vakthuset och försökte leta oss fram till våra tält genom dimman som fortfarande låg tät som sockervadd. Vår guide ropade en ramsa på swahili för att följa ljudet från de svarande rösterna. Vi hittade slutligen vår lilla tältby bland alla andra hundratals tält. Nu är vi absolut inte själva i lägrena längre. Fler och fler rutter ansluter och delar väg till toppen.
 
 
 
Barranco ska tydligen vara ett av de vackraste lägrena på rutten. Synd bara att vi inte haft möjlighet att se det ännu. Regnet började snart igen och dimman verkar bestämd att stanna. Vi får väl se om de spricker upp så småningom.
 
 
Kvällen spenderades i vårt gemensamma mattält, men alla var trötta och gick till sängs relativt tidigt. En lång påfrestande dag som fick oss alla att bli matta.

Commersen idag

  2012-10-31 / 21:41:00 / Allmänt / 0 KOMMENTARER
Även Commersen skriver om mitt äventyr och insamlingen idag!
 

Sydöstran idag

  2012-10-31 / 21:32:00 / Allmänt / 0 KOMMENTARER
Idag är det sista dagen för min insamling. Det är den 31 oktober och även dagen för den årliga Rosa-Bandet-Galan. Därför har Sydöstran dagen till ära ägnat flera sidor åt cnacer. Jag hoppas att alla som läser bidrar med sitt stöd i min insamling till förmån för Cancerfonden. Var med i kampen mot cancer!
 
 

One day

  2012-10-31 / 07:43:00 / Allmänt / 0 KOMMENTARER
 
31 oktober, idag är det sista dagen för insamlingen. Nu hoppas jag att alla stolt har bidragit och är en del av den goda gärning som jag påbörjat. Varför inte skicka ett sms till och sträcka på sig lite extra? En femtiolapp kan vi alla skänka i välgörande syfte. För att skänka mer, klicka på länken till höger som tar dig direkt till insamlingen! Tack till alla som bidragit! Tillsammans besegrar vi cancer.
 

Regnpromenad.

  2012-10-30 / 11:23:24 / / 0 KOMMENTARER

Inget dåligt väder med bra kläder!

Dag 3, 10 oktober

  2012-10-25 / 22:34:00 / Allmänt / 0 KOMMENTARER
 
Har precis sett solen gå ner bakom bergen, och dessförinnan en fantastisk regnbåge omfamna Kilimanjaro. Vilken kväll, två fantastiska ögonblick efter vandra! Plötsligt glömde vi bort allt regn som fått oss på dåligt humör under eftermiddagen. Tre timmars vandring i ösregn var som bortblåst och lyckan var total när vi fick beskåda dessa två underverk.
 
 
Vi kom till vårt nya camp Shira 2 omkrin 13.30, efter fem timmars vandring. Vi gick upp tidigare idag för att ge oss av i tid, klockan 08.00, men blev ändå sena. I Afrika är tider inget man prioriterar. Hakuna Matata! Vi kom i alla fall iväg tillslut och utökade dagens sträcka med en omväg till Shira Cathedral, för aklimatisering. En hike på fem timmar istället för tre. På mitt initiativ lyckades jag övertala och få med alla att gå den långa vägen. Ja, jag är ganska envis...
 
 
Dagens hike var betydligt mycket enklare och  plattare än gårdagens. Vi vandrade över tundra och stäpp i strålande solsken. Vegitationen var låg och vi såg knappt några träd eller buskar, bara gräs och sten. Vädret var klart och vi kunde se Kili som nu kändes betydligt mycket närmre än tidigare. Vackert.
 
 
När vi närmade oss "katedralen" blev det grönare och rikligare vegitation. Molnen kom allt närmre och det blev märkbart kallare. Temperaturen förändrades från ca 20 grader till 10 på bara en kort stund. Från shortsväder till långbyxor och jacka.
 
 
Vi tog oss till toppen av Shira Cathedral, 3720 meter över havet, men kunde tyvärr inte njuta av utsikten. Dimman hade hunnit ikapp och vi såg bara ett par meter framför oss. Solen hade försvunnit och himlen var alldeles grå. Snabba vändningar! Det var ändå häftigt att stå där på vår hittils högsta höjd och omringas av moln och dimma. Som att befinna sig i himlen!
 
 
Halvägs ner från "katedralen" pausade vi en stund, och givetvis började det regna. Inte särskilt mycket, men dropparna var stora så jag tog på regnbyxorna för säkerhets skull. Frös ändå litegrann så ett lager till gjorde gott. Jackan hade jag på mig redan sen innan. Till och med vantarna åkte på! Bara de tunna visserligen. Efter en liten stund tog regnet i och övergick i skyfall! Jag kände mig nöjd som redan var fullt utrustad för regn och slapp bli blöt. De var värre för de andra som började riva och slita i regnkläder och ponchos. Måste säga att jag är mycket nöjd med mitt regn och vindställ från Marmot. Bästa investeringen och plagget hittills på resan! Väl värt dyra pengar.
 
 
Regnet piskade ihärdigt de kommande två timmarna och vandringen var inte alls lika inspirerande som tidigare. Vi ville bara till lägret för att ta skydd i ett tält och dricka något varmt. Irritationen steg och vi vandrade i tystnad. Sista biten var mestadels platt och enkel, men inte alls särskilt njutbar i regn och dimma. Regnet blandades dessutom med hagel bitvis.
 
 
Väl frame i campet var vi alla hungriga, irriterade och låga på energi. Maaat! Vi tvättade oss i varmt vatten och bytte kläder för att därefter sätta oss till bords för varm lunch. Soppa, vad kunde varit bättre?! Antagligen ingenting. Vi njöt av maten och lyssnade till regnet som smattrade mot tältduken. Nu gjorde det oss inget, bara mysigt att lyssna till.
 
 
Efter lunch hade det slutat regna. Jag tog med kameran på en promenad i tältområdet för att få lite egentid. Hittade ett trevligt stenrös där jag satte mig en stund och bara njöt av utsikten över bergdalar och moln. Upptäckte hur trött jag faktiskt var och fortsatte min egentid med en powernap i tältet. Blev ganska snopen när jag drygt en timme senare väckets av att en bärare knackade på tältduken, och meddelade att det var dags för middag. Redan, tänkte jag då klockan bara var 17. Africa time! En tidigare middag än föregående dagar.
 
 
Ikväll serverades soppa till förrätt, och pasta med grönsaksgryta till huvudrätt. Riktigt gott och mitt favoritmål hittills. Mätta och belåtna fick vi höra om morgondagen. Det blir en lång dag och vi kommer att nå betydligt högre höjder. Nästa camp ligger på 3976 meters höjd. På vägen dit passerar vi Lava Tower, 4630 möh, för lunchstopp och aklimatisering. Vi kommer få känna på en ordentlig höjdskillnad och kanske även en gnutta höjdsjuka. Ska bli riktigt roligt och jag är förväntansfull! Ser fram emot morgondagens 14 km långa vandring som beräknas ta omkring sex timmar.
 
 
Kom precis att tänka på imorse, då jag vaknade till frost och minusgrader. Natten var klar och himlen full av stjärnor. Vi kunde till och med se Vintergatan, "The Milkyway", som man inte ser på den svenska stjärnhimlen. Det är något alldeles särskilt med stjärnhimlen mitt ute i ingenstans. De blir så oändligt många de där små ljuspunkterna. Helt obeskrivligt vackert! Den klara natten medförde kyla och några grader under nollan. Hade det inte varit så kallt hade jag gärna legat ute under bar himmel och beskådat dessa vackra ting. Så himla vackert.
 
 
Jag vaknade vid soluppgången och satte fötterna på krispig frostig mark. Skådade solen stiga bakom Kilimanjaro som äntligen visade sig till fullo! Jag var vaken långt före de andra och bara njöt av friheten med solen som sällskap. 
 

Kom igen nu!

  2012-10-25 / 10:37:41 / Allmänt / 0 KOMMENTARER
Nu kör vi! Uppmana dig själv och alla du känner att skänka en slant till min insamling till förmån för Cancerfonden. Mitt äventyr är över, men insamlingen fortsätter fram till och med sista oktober. Jag har bestigit ett berg, tillsammans kanske vi kan besegra cancer?
 

Kvällsposten

  2012-10-21 / 14:57:32 / / 0 KOMMENTARERDag 2, 9 oktober

  2012-10-21 / 11:15:00 / Allmänt / 0 KOMMENTARER
Väl utvilad vaknade jag när solen gick upp strax efter sex på morgonen. Hade dock vaknat flertalet gånger under natten. Dels av aporna som skrek, och dels av kylan som bet mig i tårna. Efter på tok för många timmars sömn gjorde jag mig i ordning och kröp ut ur tältet för att möta en ny dag.
 
 
Ni som nu undrar hur vi tvättade oss ska få svar på det. Varje morgon kom en av våra afrikaner med en bytta hett vatten så vi kunde fräscha till oss så gott vi kunde. Själv kombinerade jag vatten och tvål med babywipes. En av de bästa hygienprodukterna att att ta med på en hike! Snabbt och lätt kan man enkelt fräscha upp sig. Perfekt!
 
 
Jag verkade vara den enda som frös inatt. Sov som sagt i underställ och ullsockar, men fick ta till mössan under natten. Svårt att krypa ihop i den långsmala sovsäcken. Funkar inte riktigt med fosterställning som jag är van vid. Men jag fick mina timmars sömn, och fler därtill. Började dock dagen med näsblod, täppt näsa och svullen hals. Bra timing för en förkylning...
 
 
Frukost var serverad 07.30. Vi fick någon slags gröt, vitt bröd, frukt, omelett och varma drycker. Maten är det inget fel på! Vi blir väl omhänderdagna och välgödda.
 
 
En dryg timme senare, strax efter 08.30, lämnde vi Mti Mkubwa för att vandra vidare mot Shira 1 Camp. Det tog oss sex timmar att nå nästa läger. Vi vandrade genom tät regnskog, tundra och stäpp, för att efter 8 km slutligen nå dagens destination Shira 1, 3505 meter över havet. Vägen har varit smal och brant. En ständig lutning som delvis var riktigt tuff, men samtidigt en utmaning och riktigt kul. Vi har passerat varierat landskap och varit med om rejäla temperaturförändringar. Dagen började med strålande solsken och shorts, slutade med hagel, regn och full mundering. Men som sagt, med rätt kläder finns inget dåligt väder! Det var ingen som klagade, istället traskade vi vidare och accepterade vädrets makter. Vädret är ju en del av upplevelsen och utmaningen, eller hur?
 
På bilden i mitten ser vi ett myrbo i storlek med en basketboll, byggt högt upp i en buske. Imponerande!
 
Idag har vi gjort en stigning från 2895 meters höjd, till 3505 meter. Vi har till och med stigit genom molnen. En riktigt häftig känsla. Kalla, fuktiga moln som snarare visar sig vara dimma på höjden. Molnen gjorde att det blev betydligt kallare och det var läge att ta på ett extra lager.
 
 
Högsta punkten idag var en topp på 3612 meter. Vi blickade långt ut över ett landskap av dalar och berg. Att stå på en hög höjd, högre än allt annat omkring, är en alldeles magisk känsla. En känsla jag älskar och inte kan jämföra med någonting annat. Helt fantastiskt! "On top of the world!".
 
 
I vårt läger möttes vi av doften av nypoppade popcorn och varmrostade jordnötter. Smaskens efter en lång kall vandring. Men bäst av allt, en kopp varmt vatten och honung för förkylningens skull. Idag har det varit en mardröm. Täppt i näsa, lock i öron och öm i hals bet jag ändå ihop och lät bli att klaga. Andningen tog stryk i de branta backarna, men jag var ändå den som hade högst tempo och tog lutningen med ett leende.
 
 
Före middag tog jag med kameran på en liten extra promenad. Passde på att fota lite blommor och växter, vilket jag inte stannat upp och gjort under vägens gång. Som den florist jag är kunde jag inte låta bli!
 
 
Kan inte sluta imponeras av maten vi blir serverad! Fantastiska soppor och vällagade middagar. Idag fyllde en man i gruppen 50, och våra afrikaner hade bakat en sockerkakstårta garnerad med gurka och tomater på tandpetare. De hade till och med skrivit "Happy Birthday" på kakan med vad vi trodde var sylt, men som visade sig vara ketchup. Annorlunda smakupplevelse, men riktigt imponerande hur de lyckats baka ihop en kaka under förutsättningarna.
 
 
Vi hade en trevlig kväll i vårt lilla camp. Satt och pratade, skrev i våra resedagböcker, läste och drack te. Så himla mysgt att campa! Tyst och stilla runtomkring, bara ljudet av dragkedjor från tälten intill. Inga måsten, bara lugn och ro. Jag njuter av friheten!
 
En liten skymt av berget före solnedgång. Vi närmar oss!

Dag 1, 8 oktober

  2012-10-21 / 00:23:00 / Allmänt / 0 KOMMENTARER
Uppstiging kl 06.00 för att packa det sista och göra sig redo för det stora äventyret. En sista dusch och rejäl frukost före avresa. Förväntansfulla och glada lämnade vi 08.30 hotellet i Moshi. En lastbil väntade på oss utanför hotellets portar, fullpackad med våra väskor, mat, utrustning och bärare för de nästkommande åtta dagarna på berget. Nu var vi äntligen påväg!
 
 
 
Resan började med en nästan två timmar lång skumpig bilfärd till Londorossi Gate för incheckning och vägning, därefter ytterligare en dryg timme till startpunkt. Första biten på asfalterad väg, sista och längsta biten på knöliga, smala och ojämna grusvägar. Vi flög upp och ner i sätena och packningen yrde. Vilken upplevelse! Jag har dock varit med om en liknande färd tidigare, då jag reste genom Afrika på skumpiga vägar från Sydafrika till Kenya 2011. Men de andra i gruppen blev bleka och shockade. En galen resa, men roligt, och helt unik. Sånt här upplever man bara i Afrika.
 

 
Vid Londorossi Gate, 2360m,  var det dags för vägning av packning och utrustning. Vår grupp består av 18 bärare, två kockar, 4 guider och oss sex vandrare. Varje bärare har tillåtelse att bära totalt 15 kg. Väskor radades upp och vägdes in för att godkännas. Efter en lång väntan åkte vi vidare mot startlinjen.
 
 
Vi svängde av in på en betydligt smalare och mindre använd väg. Borde inte ens kallas väg... Träd och stenar slog mot rutan och underredet på bilen. Vi reste in i regnskogsområdet och skymtde apor i trädkronorna. Väl framme hoppade vi ur med lättnad. Att åka lastbil i Afrika är en unik upplevelse.
 
 
Vi blev avsläppta på en liten grusplätt, mitt i regnskogen, mitt i ingensatns. Det var nu det skulle börja, äbentyret och vandringen mot toppen. Vi tog några steg in i skogen, upp för första kullen, för att slå oss ner för lunch. En lunchbox färdigpackad från våra bärare. Enkelt, men välbehövligt!
 
 
Efter lunch var det dags. Nu började vandringen mot vårt första läger, Mti Mkubwa. Första etappen var varken jobbig eller brant. Jag var ivrig och pinnade på, men fick snart tillsägelse. "Pole, Pole", sakta, sakta. Guiderna såg till att vi alla höll ett långsamt tempo, vilket gjorde mig aningen frustrerad. Jag var full av energi och kraft, men fick hålla tillbaka och gå sist i ledet. De långsammaste först, och de snabbare sist.
 
 
Vi alla blev rekommenderade att använda stavar som hjälp under vandringen. Något som jag tidigare varit emot, men som visade sig vara ett gott hjälpmedel, särsilt nedför.
 
 
Vi vandrade i cirka två timmar innan vi nådde vårt första camp. En kort och enkel sträcka, men fantastiskt vacker! Första dagen spenderades i frodig regnskog och jag njöt av omgivningen längs vägen. Det är nåt alldeles särskilt med regnskog, något speciellt som inte går att hitta hemma i Sverige.
 
 
Vårt första läger, Mti Mkubwa, låg på 2895 meters höjd. Dagen var varm och fukrig, medan kvällen snart blev kall. Vi blev tilldeleade tält och serverade middag. De är verkligen omtänksamma våra bärare. De springer i förväg för att sätta läger och förbereda middagen innan vi hinner fram. Ikväll blev vi serverade soppa och bröd till förrätt, potatis, köttgryta och kokta grönsaker till huvudrätt. Efter maten fick vi en termos med hett vatten för att dricka te, kaffe eller varm choklad. Vi satt uppe i mörkret och pratade om första dagens vandring. Solen gick ner före sju och vid åtta gick vi alla och lade oss.
 
 
Vilken dag! Vilken kväll! Jag är helnöjd. Har verkligen haft det toppen och njutit varje stund. Det är kallt nu på kvällen, men jag har bra kläder att ta på. Inatt blir det ullstrumpor och underställ i sovsäcken. Jag sover ensam i mitt tält och får kämpa för att hålla värmen. Men jag är lycklig. Trivs så himla bra med campinglivet. Att få vara ute i det fria dygnet runt i åtta dagar känns underbart. Vilken frihet! Jag är så himla glad att jag gör det här. Imorgon väntar nya upplevelser och utmaningar! Varje dag är en dag närmre toppen. Godnatt!
 

Sydöstran

  2012-10-20 / 20:56:00 / Allmänt / 0 KOMMENTARER
Sydöstran, lördag 20 oktober.
 

Kvällsposten

  2012-10-20 / 20:39:00 / Allmänt / 0 KOMMENTARER
Imorgon läser vi alla Kvällsposten! :)
 

Höst

  2012-10-20 / 19:25:12 / / 0 KOMMENTARERBLT

  2012-10-19 / 15:55:00 / Allmänt / 0 KOMMENTARER
BLT, fredag 19 oktober.
 

Bilder

  2012-10-18 / 22:54:00 / Allmänt / 0 KOMMENTARER
Nyfiken på resan? Här är mitt Facebook-album! Klicka på länken för att titta närmre.
 
 
 
 
 

Oktober ut!

  2012-10-18 / 22:44:16 / Allmänt / 0 KOMMENTARER
Tiden går och insamlingen går mot sitt slut. Jag har bestigit Kilimanjaro och äventyret är förbi. Jag har nått mitt personliga mål och utmanat mig själv till en enorm prestation. Nu kör vi sista racet och ser till att samla in 50 000 kr till Cancerfonden innan månaden är slut! Kom igen nu, sista racet!
 

Vinnarna är...

  2012-10-18 / 22:40:00 / Allmänt / 0 KOMMENTARER
Dragningen är gjord och jag presenterar glatt de fyra vinnarna.
 
 
Vinnarna är:
 
2 biljetter till Ljust & Fräscht - Johan Eriksson
Mc Kinley väska från Intersport - Petra Rundqvist
10-kort träning Lok&Motion - Anna Engblom
500 kr shopping KarlskronaCity - Tina Östsjö
 
 
Stort tack till alla som bidragit till min insamling till förmån för Cancerfonden.

SR P4 Blekinge

  2012-10-18 / 22:36:37 / Allmänt / 0 KOMMENTARER
Imorgon är det dags igen, direktsändning i radio. Nio till ett med Jenny och Daniel. Slå på radion strax efter 10!

SR P4

  2012-10-18 / 11:50:00 / Allmänt / 0 KOMMENTARER
SR P4 Blekinge, torsdag 18 oktober.
 

Uhuru Peak

  2012-10-17 / 23:26:47 / / 0 KOMMENTARER


5895 möh.

Delay

  2012-10-17 / 14:26:16 / / 0 KOMMENTARER


19 timmar på resande fot. Nu är jag äntligen på tåget mot Karlskrona. Gårdagen blev världens längsta dag. Efter många timmar vid poolen var jag och de andra redo att åka hem. Klockan sex blev vi upphämtade för att åka till Kilimanjaros flygplats. Flyget som skulle ta oss till Amsterdam visade sig vara två timmar försenat. Förseningen gjorde i sin tur att jag missade nästa flyg från Amsterdam till Köpenhamn, och där efter tåget från Kastrup till Karlskrona. Nu sitter jag som sagt 'äntligen' på tåget som tar mig hela vägen hem.

Nöjd

  2012-10-16 / 09:52:42 / / 0 KOMMENTARER


Tänker tillbaka på veckan som gått, de åtta dagar jag spenderat på berget. Jag är så nöjd, stolt och lycklig över att jag klarade utmaningen och nådde mitt mål. Nu ligger jag vid poolen med en bok. Spenderar de sista timmarna i solen före en nattlig resa hem till Sverige.

5895

  2012-10-15 / 15:52:43 / / 3 KOMMENTARER


Yes! Jag klarade det! Igår, den 14:e oktober kl. 06.10, stod jag på Uhuru Peak, Kilimanjaros topp 5895 möh. Ett fantastiskt äventyr och enorm prestation. Med ömma fötter och slitna lår är jag nu tillbaka på hotellet i Moshi. Åtta dagar har passerat och jag har bestigit Afrikas högsta berg. Det är en härlig känsla som infinner sig i hela kroppen vare gång jag tänker på vad jag presterat. Stolt och glad njuter jag av kvällssolen vid poolen. I made it!

Påväg

  2012-10-07 / 21:20:37 / / 1 KOMMENTARERKilimanjaro

  2012-10-07 / 20:59:55 / / 1 KOMMENTARER


Här flyger vi förbi Kilimanjaros topp högt ovan molnen. Wow!

Moshi

  2012-10-07 / 20:50:21 / / 0 KOMMENTARER
Framme på hotellet i Moshi. Dock utan bagage... Det som inte fick hända har skett. Mitt bagage är på villovägar och jag är utan viktig utrustning. Det enda jag har är kamera, skor och ficklampa. Tja, pengar, pass och malariatabletter också. Allt annat betydelsefullt är packat i den stora väskan som nu är försvunnen.

Oron fanns där, men att det skulle hända mig just vid den här resan var otroligt onödigt. När som helst annars, men inte vid det här tillfället när jag ska bestiga ett berg.

Hoppet finns kvar och jag håller tummarna för att väskan kommer med sista planet till Kilimanjaro ikväll. Hoppas hoppas hoppas! Ni också, håll tummarna!

För övrigt är allt bra. Jag sov igenom större delen av flygresan, trots två byten. Har träffat två härliga killar dom verkligen ställt upp och stöttat mig under dagen. De har fått mig att le trots dagens motgångar... De är i en annan grupp med ett annat företag spe imorgon går vi skilda vägar. Men de har lovat att lämna ett tecken till mig på toppen! De når nämligen dit 3 dagar före mig då de tar den snabbare vägen direkt mot toppen.

Jag har haft en trevlig dag trots strul. hoppas verkligen väskan dyker upp och att det här löser sig. Plan B är att hyra sunkig utrustning och kläder från hotellet. Inte jämförbart med mina nya fina funktionella kläder som jag investerat i. Men vad gör man? Ge upp finns inte på tal. Senare ikväll eller imorgon vet vi... Fingers crossed!

Dragning

  2012-10-06 / 14:42:05 / / 0 KOMMENTARER


Då var det dags! Vilka blir de lyckliga vinnarna till de fina priser som skänkts till insamlingen för Cancerfonden?! Ni som under september månad bidrog med ert stöd hade chansen att vina 2 st biljetter till föreställningen Ljust & Fräscht, 10-kort träning från Lok&Motion, snygg McKinley väska från Intersport, eller 500 kr i presentkort från KarlskronaCity!

Påväg!

  2012-10-06 / 14:13:52 / / 0 KOMMENTARER


Sitter nu på tåget mot Kastrup. jag och mina välpackade ryggsäckar som sällskap. Jag ler för mig själv. Nu är jag på väg! Min dröm är på väg att bli sann och äventyret blir verklighet! Wow, vilken känsla. Nöjd och full av välbehag och lycka drömmer jag mig bort till en plats jag snart kommer nå. Om ett dygn är jag åter igen i Afrika, men den här gången med Kilimanjaros topp i sikte! På måndag morgon börjar den 70 km tuffa vandringen för att nå dit. Blod svett och tårar lär krävas för att lyckas. Viljan finns där, fysiken och styrkan, må bergets makter låta mig lyckas och höjdsjukan dra åt skogen. Den 14:e oktober hoppas jag nå Uhuru Peak 5895 möh. Jag visualiserar bilden av mig själv med svenska flaggan i högsta hugg, på toppen av världens högsta fristående berg, Kilimanjaro. Håll tummar och tår för att benen bär mig dit. Önska mig all lycka och skänk mig en tanke när tillfälle ges. Nu är jag på väg!

Check!

  2012-10-06 / 13:58:51 / / 0 KOMMENTARER
Väskorna är packade och jag har hunnit med att fräscha till i lägenheten under förmiddagen. Gick upp i tid för att sluppit stressa och faktiskt uppleva en del av dagen. Började dagen med en stadig grötfrukost, ägg och nyponsoppa. Fortsatte med att kolla igenom alla papper och självklart packningen en extra gång. Lät duscha mina stackars orkidéer så de förhoppningsvis fortfarande är i blom när jag kommer hem. Städade och diskade då en vän kommer att bo i min lägenhet några dar. Gick upp till jobbet för att säga hej då och köpa tidningen. Sen var det dags för mellanmål och förberedelser av tåglunch. Hej och gå vad tiden går! Plötsligt var klockan tolv och mamma kom förbi för att hämta upp mig och väskorna. Halv ett lämnade jag mitt hem för att hoppa på tåget mot Kastrup med avgångstid 12.47. Hejdå Karlskrona!

Hemmaspa

  2012-10-05 / 23:15:30 / Allmänt / 0 KOMMENTARER
Det sägs att ansiktsmask är bra för huden och får en att koppla av. Vet dock inte om det hade rätt inverkan på mig. Kände mig otroligt instängd och förstelnad. Inte alls särskilt skönt! Nästan lite panikkänsla faktiskt. Men nu har jag testat i alla fall... Har även gett fötterna en sista omgång före avresa. Bad och skrubb! Mjuka och lena ska de va före den tuffa vandringen för att undgå blåsor och skavsår. Man gör vad man kan för att förbereda sig på bästa vis!
 
 
Kunde inte låta bli att måla naglarna gula och blå, som svenska flaggan. Är man ensam svensk på resan får man stå upp!

Packat och klart!

  2012-10-05 / 23:11:51 / Allmänt / 0 KOMMENTARER
Yes! Äntligen! Nu är väskan packad och klar. Jag sitter nöjd och belåten och beundrar min prestation. Snyggt och prydligt har allt packats ner i mina två ryggsäkar. I den stora framförallt kläder och tillbehör, i den lilla det viktigaste och mest dyrbara. Nu kan jag gå och lägga mig med gott samvete. Godnatt!
 

Finfika

  2012-10-05 / 23:09:10 / Allmänt / 0 KOMMENTARER
Kaffe och kladdkaka med grädde på Café tre3. Härlig eftermiddag i sällskap av farmor och farfar. Tack för ert engagemang och stöd i mitt äventyr!
 

In i det sista

  2012-10-05 / 22:15:46 / Allmänt / 0 KOMMENTARER
Ovanligt lång fredag. Har hunnit med en massa! Började som sagt dagen med en riktigt stadig frukost. Välbehövt en fullspeckad dag som denna. Förberedde mig lite smått inför mötet med Sveriges Radio klockan 10. Direktsänt strax efter tio i SR P4 Blekinge. Riktigt trevlig intervju. Kändes bra, och jag hoppas att ni som lyssnade gillade inslaget!
 
Efter radiobesöket var det dags att uträtta en rad ärenden. Investerade bland annat i ett par solglasögon från Intersport, för att undgå snöblindhet på toppen av Kilimanjaro. Johan lät mig testa en rad olika varianter, men vi kom fram till att funktion går före snygghet... Får väl se till att investera i de snyggare i sommar istället! Köpte även ett pasr snabbtorkande kompakta handdukar som varit bestämt sedan tidigare.
 
Gick vidare mot apoteket för att hämta ut recept. Därefter till Kjell&Co för att köpa extra batterier till pann- och ficklampa. Lika bra att ligga steget före när kylan gör sitt! Passade även på att växla pengar så att jag kan lösa ut ett Visum på flygplatsen, samt dricksa bärare, kockar, guider och andra som följer oss under vandringens gång.
 
Handlade ingredienser till lunch på vägen hem. Idag blev det en smarrig pasta carbonara Martina special. Mm, riktigt gott! Pasta, carbonarasås, stekta champinjoner och paprika, strimlad skinka, färsk tomat och bladspenat till det. Satt fint må jag säga!
 
Efter lunch skyndade jag att vika tvätt och sortera allt som ska med på resan före besöket av tidningen 14.30. Jomen, de var i tid! Till och med några minuter tidiga. Intervjun gick undan och därefter var det fototime! Några varianter i mitt hem då jag packar, och några ute i regnet med packning och vandringskläder. Roligt att de engagerar sig och utnyttjar sin kreativitet! Det gillar jag!
 
Eftermiddagen har spenderats tillsammans med farmor och farfar. De hämtade upp mig mitt i ösregnet och jag fick tillfälle att inviga min nya supertäta regnjacka. 5 stjärnor till den! Utomordentligt vattentät! Jag besökte en sista gång Intersport för att köpa ett par riktigt sköna mysbyxor att resa i. För vad är värre än obekväma kläder under en lång flygresa? Vi åkte vidare ut till Biltema där flagga och hand/fotvärmare införskaffades. Yes, nu har jag en svensk flagga att skryta med på toppen! Check! Efter en biltur åkte i tillbaks in till stan för en fika. Kaffe och kladdkaka med grädde på treG. Lyxigt ska det va! Mycket gott. Tack så hjärtligt för det trevliga sällskapet och er givmildhet farmor Asta och farfar Lennart! TACK! <3
 
Väl hemma igen var det dags att packa... Började med neccesären. Det tråkigaste! Fortsatte med handbagaget, vilket i detta fall innebär den mindre ryggsäcken att bära dagtid. Fyllde denna med de mest nödvändiga och ömtåliga prylarna. I den stora ryggsäcken packade jag alla kläder och andra tillbehör. Så gott som fulla blev de båda två! Välpackat och välorganiserat, precis som jag gillar det. Ordning och reda med andra ord!

SR P4 Blekinge

  2012-10-05 / 13:43:00 / Allmänt / 0 KOMMENTARER
 
För att lyssna gå in på länken nedan:
 

Kilimanjaro

  2012-10-05 / 08:34:00 / Allmänt / 0 KOMMENTARER


Fredag

  2012-10-05 / 08:30:39 / Allmänt / 0 KOMMENTARER
Idag är det fredag, dagen före avresa! Och massor med saker ska hinnas med. Busy day!
 
Har nyss fullt på första laddningen kolhydrater för dagen. Nu gäller några små förberedelser före besöket på Sveriges Radio P4 kl 10.00. Därefter ska jag växla till mig US Dollar, gå till apoteket, besöka Intersport och säga hejdå på jobbet. Klockan 14.30 kommer tidningen på besök och därefter kommer farmor och farfar. Härlig fullspeckad dag med andra ord! Great, precis som jag gillar det. Ikväll blir det att packa väskan och därefter ett vamt bad i kombination med avkoppling.
 
Ha en bra dag gott folk!

Stadigt

  2012-10-05 / 08:23:44 / Allmänt / 0 KOMMENTARER
Börjar dagen på bästa sätt. En stor portion gröt med äpple, nötter, kanel och mjölk. Ett glas nyponsoppa till det!
 

Flagga

  2012-10-04 / 22:25:00 / Allmänt / 0 KOMMENTARER
Behöver så klart en svensk flagga att ta med till toppen! En liten att lämna kvar på plats och en stor nog att kunna skryta med, för bildbevis. Sverige till toppen av Kilimanjaro!
 

Någon villig att sponsra? Eller tips på var man får tag på en? Hör av er! Hjärtligt tack!

Sms:a mera!

  2012-10-04 / 22:10:55 / Allmänt / 0 KOMMENTARER

Kvällsstädning

  2012-10-04 / 22:01:00 / Allmänt / 0 KOMMENTARER
Imorgon kommer Sydöstran på besök och jag har spenderat kvällen åt städning. Inte alltför noga, bara ett snabbt röj för att få lite ordning och reda! Dock ganska svårt med tanke på att det ligger prylar över hela golvet som väntar på att packas ner i väskan. Men imorgon, då är det dags för allt att flytta in i ryggan :) Sydöstran håller koll och ser till att jag får med allt.
 

A cup of tea

  2012-10-04 / 21:43:11 / Allmänt / 0 KOMMENTARER
 
Tack farmor för teet! Bästa uppladningen!

Kanelbullens dag

  2012-10-04 / 21:36:39 / Allmänt / 0 KOMMENTARER
Är det någon som missat att det är kanelbullens dag idag? Svårt att undgå... Vi har i alla fall fikat på Anitas hembakta bullar på jobbet idag! Smaskens!
 

Vibratorplatta

  2012-10-04 / 21:29:00 / Allmänt / 0 KOMMENTARER
Har ni testat en såndär vibratorplatta någon gång? En del undrar säkert vad jag pratar om, andra förstår precis. I vilket fall som helst var det min tur att debutera idag.
 
Efter kroppsmätnings analysen blev jag instruerad i hur man använder vibratorplattan. Ställde mig i en djup benböj, 90 graders vinkel i knäleden, för att under 30 sekunder hålla emot och låta kroppen vibrera, fem gånger. När jag efter femte repetitionen klev av var jag både svettig och mör. Kändes som att jag tränat i flera timmar! Snacka om effektivt! Framför allt var jag snurrig efter alla vibrationer! En intressant ny känsla och erfarenhet att utvärdera.
 
 
Vad är då en vibratorplatta? Precis som det låter faktiskt, en elektronisk platta som vibrerar i olika hastighet och tidsintervall efter inställning. Denna används som komplement till övrig träning, eller rehabilitering, för att öka kraftutvecklingen i musklerna utan tillväxt. Maximal styrka och explosivitet är resultatet av vibrationerna.
 

Bodyscan

  2012-10-04 / 10:17:00 / Allmänt / 0 KOMMENTARER
Imorse, före frukost, besökte jag Lok&Motion för att göra en bodyscan. Ni kanske minns att jag gjorde en före träningen inför Kilimanjaro? Min första gjordes i mars, den andra i juli och nu den tredje i oktober.
 
 
Resultatet har sett ganska jämt ut sedan första testet. Endast små förändringar har skett i kroppen. Tror kanske inte heller att man bör lita på de här siffrorna fullt ut, utan främst känna efter och gå på känsla! Och jag känner mig i toppform! Så hoppas så klart att min kropp och mina ben ska bära mig hela vägen till toppen av Kilimanjaro!

Kolhydratsladdning

  2012-10-04 / 10:00:11 / Allmänt / 0 KOMMENTARER
Matschema från Mari Lax:

Frukost: Gröt + 2 ägg
Mellanmål: 2 skivor bröd med pålägg
Lunch: 3 dl okokta kolhydrater + protein
Mellanmål: fruktsallad och nötter
Middag 3 dl okokta kolhydrater + protein

Grötfrukost!

  2012-10-04 / 09:58:13 / Allmänt / 0 KOMMENTARER
Phu... Kolhydratsladningen har börjat! En rejäl frukost är intagen och det känns riktigt bra. Jag som vanligtvis äter min hemrostade müsli med frukt och naturell youghurt har idag ätit gröt! Minns knappt när jag åt gröt senast. Pappa brukade göra det till frukost när jag var liten, men jag minns att jag ogillade det starkt. Klister i kastrull var på den tiden inget för mig. Men nu måste jag erkänna att det var riktigt gott. Havregrynsgröt toppat med hackade nötter och äpplen, en klick av mamma hemgjorda äpplemos, samt kanel och mjölk. Mums! Lyxfrukost! OCh två kokta ägg till det. Nu bör jag väl stå mig ett tag? Eller vänta lite nu, mellanmål, lunch, mellanmål, middag, kvällsmat. Det är många mål mat och stora portioner som väntar!

Planerar

  2012-10-03 / 22:05:00 / Allmänt / 0 KOMMENTARER
Planering får man aldrig nog av! Just nu kollar jag tider för flyg och tåg inför resan på lördag. Klockan 12.47 måste jag lämna Karlskrona för att ta mig till Kastrup och planet som går 17.55. Landar på Kilimanjaro flygplats 9.40 lokal tid. Där i mellan byter jag först i Amsterdam och därefter Nairobi. Skönt att åka nattflyg så man får sova utan att skämmas. Jag är nämligen specialist på att somna på flyg, buss och tåg... Framförallt flyg! Somnar oftast redan före take off! Helt galet, men väldigt skönt.
 

Sista passet!

  2012-10-03 / 21:47:18 / Allmänt / 0 KOMMENTARER
Yes, sista träningspasset är genomfört och jag ställer om kroppen för vila och återhämtning. Körde 55 min Powerpump för att känna musklerna jobba en sista gång före avresa. Härligt! De nästkommande dagarna innebär kolhydratsladdning och vila. Nu gäller det att fylla på energidepåerna till max för att vara redo för den stora utmaningen. På lördag lyfter planet mot Afrika och söndag morgon landar jag på Kilimanjaro flygplats i Tanzania. Måndag morgon börjar vandringen mot toppen!

Packning inledd...

  2012-10-03 / 17:26:00 / / 0 KOMMENTARERPå fredag...

  2012-10-02 / 21:12:51 / Allmänt / 0 KOMMENTARER
... är jag ledig. Men är uppbokad för träff med både SR P4 och Sydöstran! Håll ögon och öron öppna om ni vill höra mer om äventyret!

Höst

  2012-10-02 / 21:03:00 / Allmänt / 0 KOMMENTARER
Ja, nu är det höst även på jobbet. Jag bjuder på en härlig höstbukett!
 

Kvällspromenad

  2012-10-02 / 21:02:08 / Allmänt / 0 KOMMENTARER
Efter jobbet, som drog ut något på tiden, kutade jag hem för att byta om och möta upp min vän Lina för en promenad. Behövde verkligen frisk luft efter en hel dag på jobb. Blir så himla trött av att vara inomhus den här årstiden... Precis där vid tretiden är det som värst, då skulle jag kunna gå och lägga mig och somna på en gång. Helt galet! Och jag gillar det inte... Men ett par timmar senare är jag igång igen. Otrorligt skönt att komma ut i friska luften och röra på sig efter jobbet!
 
Lina och jag tog rundan runt stan. Hon är bra sällskap den där Lina, håller gott tempo rundan igenom! Perfekt! På en timme gick det från skymning till kolmörker. Känns konstigt att det blir mörkt så tidigt nu. Man vänjer sig aldrig, trots att det är samma visa varje år... Man vill liksom inte acceptera! Men nu är det dags igen, nu går vi mot vinter och mörkare tider... Brr!

BLT

  2012-10-02 / 20:51:41 / Allmänt / 0 KOMMENTARER
Då var det dags igen! Ännu en gång är jag med i BLT. Tack Johanna för ett fint reportage!
 

Bildbevis

  2012-10-01 / 22:35:32 / / 0 KOMMENTARER
Här har vi dem, mina hemgjorda energibarer att ta med till Kilimanjaro!
5 dagar

  2012-10-01 / 21:17:28 / Allmänt / 0 KOMMENTARER
Inte långt kvar. Snart får jag uppleva de Afrikanska solnedgångarna och uppgångarna igen.
 

 

Redo

  2012-10-01 / 21:15:37 / Allmänt / 0 KOMMENTARER
Redo att bära ryggsäck i 70 km, yes!
 

Spin all in

  2012-10-01 / 20:31:41 / Allmänt / 0 KOMMENTARER
Där satt den! Sista spinningpasset före avresa. Härligt! Inte för att det var det sista, utan för att jag verkligen gav allt, som om det vore det sista jag nånsin fick chansen att köra. ALL IN med andra ord! Idag var det Annika som var stand in för Eric som vanligtvis håller måndagspasset. Men eftersom jag oftast kör min tuffa fyra på måndagar var det ändå helt nytt för mig! Kändes lite märkligt att inte gå på spin+pump+core+bosu. Men energin hade jag och känslan fanns där, och detta resulterade i ett grymt pass!
 

Packlista

  2012-10-01 / 16:36:00 / Allmänt / 0 KOMMENTARER
 • Ryggsäckar, en stor och en liten för dagsnödvändigheter.
 • Underställ, ett "vanligt" och ett extra varmt och bekvämt i ull.
 • Tunna långbyxor, som går av zippa av till shorts.
 • Kraftiga långbyxor, i goretex som håller mig torr och varm mot vind och väta.
 • Regn/vindställ, ytterskalet som ska hålla vädret borta från kroppen.
 • Strumpor, tunna och tjocka vandringssockar med x% ull.
 • Funktionsunderkläder, för bekvämlighetens skull.
 • Tröjor, olika varianter med möjligheten att använda lager på lager.
 • Fleece, med windstopper!
 • Kompakt dunjacka, sista lagret före skalet till de riktigt kalla dagarna.
 • Mössa, för det är så himla snyggt! Min är därför röd :)
 • Vantar + innervantar, tjocka goretex för en fryskyckling som mig.
 • Halsduk/Scarf, dubbelt upp!
 • Kängor, ingådda och bekväma för ca 5 timmars vandring/dag.
 • Träningsskor, för övrig tid i campet.
 • Sovsäck, hyr jag av UltimateKilimanjaro.
 • Liggunderlag, hyr jag av UltimateKilimanjaro.
 • Sovlakan, att ha i sovsäcken för att slippa fundera på vem som lånat sovsäcken tidigare...
 • Handduk, så man kan känna sig något ren.
 • Vandringsstavar, har jag inte men lånar på plats om så krävs.
 • Solglasögon, har jag heller inga då jag vantrivs i dessa!
 • Handvärmare, något jag ännu inte fixat, men bör!
 • Vattenflaska, som inte låter vattnet frysa.
 • Pannlampa, så jag slipper trilla ner för berget som jag gjorde på Sinai i Egypten.
 • Fickkniv, har jag ingen...
 • Hänglås, för säkerhets skull.
 • Påsar, för smutstvätt.
 • Solskydd, ja man blir solbränd på hög höjd.
 • Myggmedel, för att undvika malariamyggorna!
+ Övriga nödvändigheter såsom snacks, toalettartiklar, spel, böcker, kamera, biljetter, pass, visum, pengar, malariatabletter, skoskavsplåster och annat...
 
HAR JAG GLÖMT NÅGOT? SNÄLLA KOMMENTERA OCH PÅMINN!

Packning

  2012-10-01 / 16:30:38 / Allmänt / 0 KOMMENTARER
Som sagt, det är en hel del som ska med, även om det mesta är väldigt praktiskt och funktionellt. Många plagg och småprylar som ska få plats.
 
Jag kommer ha en stor och en mindre väska med mig. Den lilla väskan kommer användas dagligen för snacks, extrakläder, vattenflaska, första hjälpenkit och övrigt som bör vara lätt tillgängligt under vandringen. "Daypack" väskan packar vi om inför varje dag på berget. I den stora ryggsäcken ska allt få plats! Alla kläder och all utrustning skall ner i denna. Allt från underställ till jacka och toalettartiklar. Den stora väskan kommer våra bärare att släpa med upp till toppen. Det är så det fungerar i organiserade grupper. Varje sig vi vill eller inte så kommer bärarna att ta hand om våra väskor och annat som ska med oss under vandringen. Det är så det fungerar i Afrika. Alla vill jobba och alla vill ha dricks!

Bärarna ansvarar också för att tält sätts upp och plockas ner. Vi kommer även ha sällskap av kockar som förbereder frukost, lunch middag till oss. Rena lyxen! Självklart har vi guide och sjukvårdare med i sällskapet, samt ett glatt gäng vandrare!
 
 

Mer energi!

  2012-10-01 / 16:21:42 / Allmänt / 0 KOMMENTARER
Ännu en laddning energybars är i ugnen. Denna gång en sötare variant innehållande cashewnötter, valnötter, solrosfrön, krossade linfröm, tranbär, mörk choklad, honung, äggvitor och några nypor havssalt. Spännande att se hur detta resultat blir! Luktar i alla fall gott!
 
 

Sista veckan

  2012-10-01 / 16:11:55 / Allmänt / 0 KOMMENTARER
Nu är det bara dagar kvar före avresa! Denna veckan innebär förberedelser och laddning mentalt. På lördag lyfter nattplanet mot Afrika och Kilimanjaro.
 
Veckan innebär till en viss del jobb. Jobbar inte så många timmar och är mest ledig. Träningen minskar och kosten ökar. Har fått nytt upplägg av Mari som är PT på Lok&Motion. Färre pass, mer mat och mer vila. Uppladning inför prestation och tävling.
 
Idag kör jag mitt sista benpass, spinning 55 minuter. Imorgon blir det promenad, onsdag sista passet styrka, powerpump 55 minuter och torsdag, fredag VILA!
 
Torsdag och fredag kommer dessutom innebär kolhydratsfrossa! Jag ska fylla depåerna med energi och äta rejäla måltider flera gånger om dagen. Ingen GI här inte! Potatis, pasta, bröd och annat som folk är rädda för. Nu gäller det att fylla på med energi före avresa. På måndag nästa vecka börjar vandringen med Kilimanjaros topp Uhuru Peak i sikte!